Photo by Gabin Vallet on Unsplash
Sport. Un cuvânt ce cuprinde nenumărate opțiuni, ce ne duce cu gândul la momente istorice din cadrul competițiilor de la Jocurile Olimpice, iar cel mai important, un cuvânt ce are puterea să dăruiască fiecăruia dintre noi o stare de bine. Pe cât de divers, pe atât de eficient.
Sportul nu este doar despre a-ți începe ziua într-un mod sănătos, el este elementul cheie al unei vieți active, energice și de lungă durată. Fie că ești pasionat de activități de grup sau individuale, sau că preferi antrenamentele în cursul dimineții sau după-amiezii, introducerea regulată a activităților motrice în rutina ta zilnică nu doar că vor aduce cu sine o stare de bine mai ridicată, îți vor dezvolta anduranța energetică pe parcursul zilei și îți vor dezvolta un spirit disciplinar, dar vor îmbunătății și calitatea relațiilor cu cei din jur.
Ce am de câștigat pe termen lung prin practicarea sportului?
Sportul este cunoscut ca fiind elementul cheie al modelării corporale, al atingerii unor obiective ce se axează în primul rând pe aspectul fizic, și mai puțin pe beneficiile la nivel psihologic. Cu toate acestea, noi suntem aici să vă reamintim că starea de bine se simte de la interior la exterior.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale sportului îl reprezintă efectul pe care acesta îl are asupra stărilor fizice cât și psihice. Datorită producerii de hormoni precum endorfinele și serotonina, ce interacționează cu receptorii de la nivelul creierului, exercițiile fizice oferă o stare de bine atât în timpul, cât și după terminarea mișcării.
Pe lângă starea de bine pe care o resimțim la finalul antrenamentelor, practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice este cunoscută ca având un rol major în reducerea nivelului de stres, datorită scăderii nivelului de cortizon din organism. Fie că vorbim despre o plimbare în natură sau de simpla ieșire în aer liber, acele câteva minute pe care vi le acordați propriei persoane vă conferă o stare de liniște și de siguranță, reușind să vă depărteze de grijile lumii cotidiene.
Datorită eforului fizic depus de-a lungul activității fizice, organismul necesită o recuperare mai atentă. Cu toate acestea, corpul uman este astfel conceput încât de cele mai multe ori să fie singur conștient de ce are nevoie. Astfel, pentru a optimiza recuperarea, organismul stimulează secreția de melatonină, hormon ce contribuie la reglarea ritmului circadian și îmbunătățește calitatea somnului.
Un beneficiu mai puțin cunoscut al practicării sportului este menținerea clarității mentale și atenției, datorată disciplinei impuse de un stil de viață activ și sănătos. Practicarea corectă a activităților fizice necesită atenție, concentrare și respectiv devotament, dezvoltând astfel capacitățile mentale și facilitând executarea sarcinilor zilnice prin reducerea nivelului de stres cât și prin îmbunătățirea stării generale.
Indiferent de tipul de activități pe care îl preferăm, individuale, respectiv de grup, practicarea de exerciții fizice nu doar îmbunătățește starea generală personală, dar contribuie și la dezvoltarea relațiilor cu cei din jur. Fiind un excelent mod de relaxare, sportul ajută involuntar la dezvoltarea calităților precum charisma, dezinvoltura, respectiv siguranța de sine.
Astfel, nu doar că starea noastră generală este una mai bună, dar cei din jur vor fi mai receptivi ideilor și viziunilor noastre, fiind atrași de energia pozitivă pe care o emanăm.
Articol de Ana Hecico