Rezultatul cercetărilor asupra felului în care fericirea poate fi susținută în mod durabil a condus la 3 mari categorii de factori implicați :
Este aproape de necrezut faptul că impactul generat de schimbările produse asupra circumstanțelor vieții, schimbări care consumă cantități uluitoare de resurse pentru a le genera aduc un impact în starea de fericire durabilă de maxim 10%.
Ce înseamnă circumstanțe de viată? Iată câteva exemple :
Și așa mai departe ...
Sunt schimbări la care oamenii visează și pentru care consumă cantități uluitoare de resurse pentru a le genera, sperând că le va aduce fericirea!
Ce impact vor avea aceste schimbări asupra nivelului de fericire? Se va schimba starea lor de fericire? (fericirea inițială vs fericirea finală, după modificarea setului de circumstanțe) Se va schimba, normal! Dar cât de mult?
Toate aceste idei par în mod intuitiv corecte, aproape de la sine înțelese.
Sonja, Ken și David au demonstrat contrariul. Iată cum sună cea mai contraintuitivă descoperire a lor:
Doar cel mult 10% din diferențele dintre nivelurile de fericire ale oamenilor se datorează circumstanțelor de viață.
Există însă altceva care modifică într-o proporție mult mai mare diferențele dintre nivelurile de fericire ale oamenilor!
Sonja și colaboratorii l-au numit activități intenționate. Lucruri pe care le putem face. Pe care le putem alege. Despre care le putem vorbi copiilor noștri inspirându-i, în primul rând prin modelul nostru, să le facă și ei.
Nu sunt puține ci sunt multe. Și depind de noi.
Nu depind nici de politicienii care ne conduc, nici de locul în care trăim, nici de modul nepriceput sau neinformat în care ne-au crescut părinții noștii, nici de șeful care nu ne apreciază, nici de …
Și nu depind nici de gene. Sunt lucruri/acțiuni/activități pe care le putem alege în mod liber.
Sunt acțiuni pe care le alegem, muncim pentru ele și acestea ne aduc rezultate și implicit o stare de fericire ( satisfacție subiectivă cu propria viață). Sunt acțiuni care ne schimbă stilul de viață și felul în care percepem lumea și pe noi înșine. Sunt schimbări durabile care se pot face cu pași mici pe termen lung, niciodată rapid!
Desigur, pe termen lung acestea aduc implicit și prosperitate materială, însă oricine ajunge în acest punct de atingere a fericirii durabile va ști că este o persoana mai fericită nu pentru că are un anumit venit sau conduce o anumită mașină ci din alte motive.
(https://escholarship.org/uc/item/4v03h9gv#page-1)
Articol de Camelia Neacșu
Photo by Fernando Brasil on Unsplash
Când ne gândim la longevitate, ne gândim implicit și la fericire. Ne dorim ani mulți și fericiți!
Longevitatea este asociată cu fericirea, cu starea de bine dată în primul rând de starea de sănătate și apoi de starea de fericire durabilă pe care o experimentăm pe parcursul vieții.
Cei mai mulți oameni aleargă toata viața după fericire fără să știe că nu sunt în direcția bună! Oare care este direcția bună?
Cum putem obține fericirea durabilă?
Trei profesori cercetători, au studiat acest subiect fascinant din psihologie :